CUM SA-TI CRESTI REZISTENTA PENTRU ALERGARE?

Inceputul este cel mai greu. Pentru cei care inca nu s-au antrenat, sa alerge 2 kilometri la prima iesire poate fi o performanta. Nu va descurajati, e un punct de plecare. Cu totii aspiram, in ceea ce priveste alergarea, la mai mult sau la mai rapid. Iata cateva metode care va vor ajuta sa obtineti fortificarea organismului.

Politica pasilor marunti

Se spune ca putem rezolva problemele complexe impartindu-le in mai multe probleme simple. Tot asa trebuie sa fie si strategia ta de antrenament pentru alergare. Vei ajunge sa alergi 6 sau 10 km, semimaraton sau maraton, dar pentru a atinge obiectivul dorit trebuie sa maresti distanta de alergare, treptat. Aceasta abordare te va tine departe de accidentari si de epuizare fizica. Nu trebuie sa alergam mai mult de 2-3 kilometri fata de distanta parcursa la ultimul antrenament, ne invata Runners World.

Grabeste-te incet

Nu te grabi. Este mai important sa ai un ritm regulat al respiratiei. Pe masura ce numarul antrenamentelor se va mari, viteza de alergare va fi si ea imbunatatita. La inceput, viteza de alergare ar trebui sa fie suficient de mica incat sa-ti poata permite un ritm de conversatie.

Long run, cheia succesului

Rezerva-ti o zi pe saptamana pentru o alergare mai lunga. I se mai spune long run si face parte din programul de antrenament al oricarui alergator, fie ca se antreneaza pentru distanta de 6 km, fie ca are de alergat un maraton. Alergarile lungi cresc capacitatea aerobica, permit corpului sa se adapteze la un efort mai indelungat si, poate cel mai important, cresc increderea.

Distantele recomandate difera de la o persoana la alta. Inainte de a pune in practica acest tip de alergare, iti recomandam sa te uiti pe myasics.com, o platforma ideala pentru antrenamente.

Cat de rapida sa fie « alergarea lunga »?

Pentru majoritatea alergatorilor se potrivesc urmatoarele estimari:

  • alearga cu 90-120 seconds mai incet pe kilometru daca te pregatesti pentru un cros de de 6 km.
  • alearga cu 75-90 de secunde mai incet pe kilometru daca te pregatesti pentru o cursa de 10 km;
  • alearga cu 45-75 secunde mai incet pe kilometru daca te pregatesti pentru semimaraton;
  • alearga cu 30-45 de secunde mai incet pe kilometru daca te pregatesti pentru un maraton;

Alergarea poate insemna si mers

Oricat de paradoxal ar suna, mersul te poate salva. Ia pauze de mers in timpul antrenamentelor. Exista chiar programe de antrenament care combina mersul cu alergare pentru a-ti creste rezistenta.