CUM SA EVITI GRESELILE COMUNE INTR-O COMPETITIE DE ALERGARE

Te-ai hotărât să participi la Crosul Banca Transilvania, te-ai antrenat intens, ţi-ai îmbunătăţit nivelul de rezistenţă şi eşti în cea mai bună formă. Îţi dezvăluim câteva secrete care te pot salva de capcanele cursei:

 1. scopul greşit: cel mai important este să îti propui să termini cursa. Nu neaparat să te încadrezi într-un anumit timp sau să învingi, deşi îti tinem pumnii să reuşeşti.
 2. hidratarea deficitară: trebuie să te hidratezi în timpul cursei, de preferinţă cu o bautură pentru sportivi, care conţine carbohidraţi şi electroliţi în loc de apă plată; apă potabilă nu e suficientă, deoarece nu reduce riscul de hiponatremie.
 3. alimentarea incorectă: nu alerga fără să fi mâncat, ai nevoie de resurse pentru efort; consumă înainte de cros alimente care se digeră uşor, de preferinţă cu cel putin 3 ore înainte.
 4. lipsa încălzirii: fă suficiente exerciţii de încălzire a muşchilor şi articulaţiilor înainte de alergare, fă o serie de întinderi care să activeze tot corpul.
 5. inovaţii nepotrivite: în ziua crosului, comportă-te la fel ca în zilele de antrenament, în privinţa activităţilor de rutină, a vestimentaţiei şi alimentaţiei.
 6. întinderi, transpiraţie şi febră musculară: foloseşte creme, deodorante şi unguente speciale pentru sportivi, înainte de competitie .
 7. antrenament dur în ziua anterioară: e bine să te antrenezi şi cu o zi înainte, dar este recomandat un antrenament lejer, care nu lasă senzaţie de oboseală sau dureri pentru ziua următoare.
 8. ritm nepotrivit: nu începe rapid, ci dozează-ţi efortul; ia un start lent, consideră începutul ca pe o încălzire şi termină puternic.
 9. alergarea la întrecere: păstrează ritmul propriu, nu încerca să ţii pasul cu altcineva din cursă, mai ales cu cineva pe care nu-l cunoşti. Exploziile de viteză sau un efort suplimentar făcut pentru a depăşi pe cineva s-ar putea să îti dăuneze ulterior, în competitie.
 10. ritmul în timpul cursei: aleargă constant, chiar dacă alergi încet; nu fă sprinturi, apoi mers normal, altfel consumi energie şi pierzi mai mult timp.
 11. kilometraj depăşit: cursa are un număr de kilometri, iar tu ştii cât poţi alerga constant; nu forţa peste limită atunci când ai depăşit distanţa pe care alergi în mod normal la antrenament; fii înţelept şi renunţă la cursă dacă resursele tale s-au epuizat.