CE INCALTAMINTE ALEGI PENTRU A ALERGA DE PLACERE SI A AVEA PERFORMANTE

Cand te antrenezi pentru un cros, prima grija pe care o ai este cu ce sa alergi ca sa te simti bine si sa obtii performante cat mai bune. Este important sa alegi incaltamintea potrivita pentru antrenament, atat pentru a evita accidentarile, cat si pentru a progresa in alergare. O pereche de pantofi pentru alergare trebuie sa ofere suport tehnic si sa fie confortabili. Aceste condiţii depind de la un alergator la altul, dar ideal ar fi ca perechea de adidasi sa cantareasca intre 280 – 340 g, sa ofere destula rigiditate pentru kilometrii pe care urmeaza sa-i alergi si sa ofere amortizare.

Alege incaltamintea si in functie de cate alergari ai programate pe saptamana, cati kilometri faci si care e greutatea proprie. Ca sa eviti accidentarile, e bine sa inlocuiesti papucii de antrenament la intervale regulate, deoarece efectul de amortizare si suportul oferit se va diminua prin folosire. Tine un jurnal cu kilometrii alergati cu papucii noi. Inlocuieste incaltamintea la fiecare 500-800 km pentru a evita diminuarea amortizarii si a suportului oferit de acestia. O pereche noua incepe sa se lase si sa se aranjeze pe forma piciorului abia dupa 60-80 km, de aceea, la alergarile mai lungi foloseste papucii mai vechi, iar la alergarile mai scurte pe cei mai noi.

Cand alegi papucii de alergat este foarte important sa fii atent la felul in care calci in momentul alergarii. Exista trei tipuri de atingere a solului in timpul alergarii: pe calcai, pe pingea si pe varful talpii. In general, alergatorii de cros calca pe calcai sau pe pingea, aceasta din urma fiind considerata o alergare mai eficienta. Alergatorii care calca pe varful talpii sunt predispusi alergarilor pe distanta scurta, precum sprinturile. Pentru a-ti alege o pereche de papuci potrivita va trebui sa cauti un echilibru intre suportul piciorului si densitatea spumei din talpa, astfel incat in timpul alergarii sa-ti permita sa alergi fara sa resimti durere. Tine minte ca vei alerga distante lungi cu acei papuci si vei avea nevoie sa te simti confortabil in ei.

Crosul Banca Transilvania este una din probele Maratonului International Cluj, organizat de Runners Club in parteneriat cu Bigtime Production.