DE CE ALERGAM? CINE ARE NEVOIE DE MOTIVE?

Poate ca ar fi absurd sa-l intrebam pe cel mai bun maratonist roman al momentului, Marius Ionescu, de ce alearga. Ne-ar raspunde, probabil, ca o face pentru ca asta este meseria lui, una in care alearga in jur de 1.000 km pe luna. Dar Marius Ionescu este un sportiv care traieste in alte sfere, el va reprezenta Romania la Jocurile Olimpice de la Rio, pe cand cei care doresc sa se inscrie la cursa populara BT din cadrul maratonului Cluj sunt, in marea lor majoritate, niste simpli amatori.

 

Intrebati de ce alearga, acestia vor da cele mai variate raspunsuri, de la des intalnita dorinta “vreau sa slabesc”, pana la cele mai interesante motive, precum “alerg pentru a cunoaste oameni noi”, “alerg pentru a gasi idei noi pentru afacerea mea” sau “alerg pentru a ma cunoaste pe mine insumi”.

 

Pe de alta parte, diversitatea de scuze pentru a nu alerga este la fel de mare: “nu am timp”, “sunt prea obosit”, “ma plictisesc repede”, “e prea frig afara”, “n-am suficienta motivatie”, “trebuie sa am grija de copii”, “sunt ingrijorat ca ma voi accidenta”. Putem continua la nesfarsit.

 

Dincolo de toate acestea, dincolo de faptul ca alergarea este un exercitiu fizic (si benefic), ea poate fi in acelasi timp si un mod de a ne imbunatati calitatea vietii si a perceptiei pe care o avem fata de lumea din jurul nostru. Spre exemplu, cand alergam, pur si simplu, fara un obiectiv precis, cum ar fi terminarea unei curse intr-un anumit timp, la sfarsit vom fi de multe ori cuprinsi de exaltare, de multumire, ca vom fi dat si ultima picatura de energie din noi. Unii ar numi aceasta stare fericire.

 

Motive pentru a te inscrie la crosul BT

 

Inscrierea la o cursa de alergare poate fi motivanta, o experienta care sa ridice increderea in sine si totusi multi alergatori ezita sa participe la astfel de competitii. Pentru cine are nevoie de convingere, am identificat cateva motive pragmatice:

 

  1. Inscrie-te la un concurs de alergare si vei ramane motivat sa alergi. Incercuirea unei date precise in calendar, ziua concursului, te va tine in priza chiar si in zilele in care poti inventa multe scuze sa nu alergi. Te vei gandi cum ar fi sa abandonezi cursa la care te-ai inscris sau sa alergi complet neantrenat.
  2. Iti vei depasi temerile ca nu poti alerga o cursa. Nu esti singurul sau singura care se afla in aceasta situatie. Multi alergatori incepatori sunt ingrijorati ca nu pot duce la bun sfarsit o cursa sau ca vor iesi pe ultimul loc. Infruntarea propriilor frici are efect terapeutic, increderea ta va creste exponential si vei fi pregatit pentru urmatorul nivel, alte noi provocari.
  3. Antrenamentul tau va deveni mult mai structurat. Daca esti genul de persoana care se simte in siguranta atunci cand are un plan specific, antrenamentul pentru o cursa va fi o bucurie. Planul iti va oferi liniste si certitudinea ca daca nu te abati vei obtine rezultatele dorite.
  4. Vei cunoaste alti alergatori, iti vei face noi prieteni. Componenta sociala a unui concurs de alergare nu e deloc de neglijat. Iti va fi mult mai usor sa gasesti persoane cu acelasi interes ca al tau, cu care sa-ti impartasesti experientele si problemele de la antrenamente.
  5. Alergarea te face sa te simti bine in propria-ti piele. Alergarea iti aduce calm in viata, iti creste increderea, iti da o stare de bine si implinire. Nu sunt cuvinte goale, sute de mii de alergatori din toata lumea ajung la aceasta concluzie.