Alergarea l-a salvat. Cum a trecut de la obezitate la peformanta

Valentin Vasile (35 de ani) a avut dintotdeauna probleme cu greutatea. A trecut dintr-o extrema intr-alta. La o inaltime de 1,78 m, Valentin nu a cantarit mai mult de 67 kg pana la varsta de 25 de ani. Ulterior, insa, stilul de viata, sedentarismul si faptul ca este un gurmand l-au dus intr-o zona diametral opusa.  La 32 de ani ajunsese la 98 de kg, aproape de obezitate si a decis sa spuna “STOP!”.

 

Prima masura pe care a luat-o a fost trecerea la o dieta drastica, care presupunea o alimentatie fara carbohidrati. Stia ca o dieta agresiva nu este recomandata pe termen lung, dar si-a dorit rezultate rapide. A functionat. Ulterior, a inceput sa frecventeze sala de forta si, cu ajutorul antrenamentelor aerobe si anaerobe, combinate cu o dieta mai putin agresiva, a reusit sa ajunga la 75 kg in aproximativ trei luni.

 

“Alergarea am inceput-o pe banda si sporadic in parc. Imi aduc aminte ca, la primele alergari, nu reuseam sa alerg o tura de parc (3 km) fara cinci, sase opriri. M-am indragostit de alergare dupa participarea la primul meu concurs, Maratonul Prieteniei de la Pleven, unde am obtinut chiar un loc patru foarte bun, la proba de stafeta ”, isi aminteste Valentin.

 

Ca majoritatea alergatorilor aflati la inceput, Valentin a bifat si el greselile tipice pe care le face fiecare incepator: incaltaminte nepotrivita, cresterea intensitatii antrenamentelor intr-un timp prea scurt sau lipsa unui plan coerent de antrenament. Totusi, chiar si asa, daca la inceput nu putea alerga mai mult de 30 km intr-o luna, in prezent are o medie lunara de 150-180 km.

 

“Timpul limitat si celelalte indatoriri - familie, prieteni, serviciu - nu imi permit sa ma antrenez mai mult de trei, patru ori pe saptamana. Incerc, insa, pe cat posibil sa combin antrenamentele de viteza cu cele de distanta si tempo”, spune Valentin.

 

N-a fost scutit de accidentari, majoritatea fiind provocate de intensitatea prea mare a efortului in comparatie cu nivelul sau de pregatire.

 

“De asemenea, mi-as fi dorit ca atunci cand m-am apucat de alergat sa fi stiut ca incaltamintea si stilul de alergare sunt importante”, spune el.

 

Cea mai mare distanta pe care a alergat-o Valentin a fost proba de maraton.

“A fost mai putin traumatizant decat am fost avertizat, dar recunosc ca nu imi doresc sa retraiesc prea curand senzatia ultimilor doi kilometri de la primul maraton”, ne-a spus Valentin.

 

Primul sau maraton a fost la Cluj. A alergat primii 30 km pe nerasuflate, fara probleme sau dureri de vreun fel, la un pace de 5:25/km, mult mai bun decat isi propusese in mod initial.

“In schimb, dupa ce am depasit 35 km si implicit cea mai lunga distanta pe care o alergasem, au aparut durerile musculare, crampele si gandurile de a abandona. Am reusit sa le depasesc si am terminat intr-un timp nesperat, de aproximativ 3h50m”.

 

Clujul este, de altfel, orasul in care lui Valentin i-a placut cel mai mult sa alerge la un concurs. “Clujul este alegerea mea, in primul pentru startul si finishul de pe Cluj Arena si, in al doilea rand, pentru sustinerea pe care o primesc alergatorii de la spectatorii aflati de-a lungul traseului”.

 

Valentin are planuri ambitioase anul acesta. Vrea sa alerge cel putin 2016 km, iar provocarea cea mai mare va fi primul sau concurs de ultramaraton. Va alerga 50 km in cadrul unei competitii caritabile, 100 for Children. Nu se opreste aici. Isi doreste un record personal atat la maraton, cat si la semimaraton, 3:30, respectiv 1:35.

 

Cu sanse de indeplinire intr-un viitor indepartat, visul cel mai arzator al lui Valentin este sa alerge in cadrul Boston Marathon.

 

“Probabil va trebui sa mai astept sa treaca niste ani, pentru a reusi sa ma incadrez in baremul de calificare”, spune el.

 

L-am intrebat pe Valentin, in incheiere, cum ar incerca sa convinga pe cineva sa alerge si care este cea mai enervanta intrebare pe care a primit-o despre alergare.

 

“As incerca sa-i vand beneficiile alergatului, argumentandu-le cu ajutorul experientei mele personale”, spune el. Cat despre cea mai enervanta intrebare, aceasta este “De ce alergi?”.

“Nu imi place sa motivez o alegere personala care nu afecteaza negativ pe nimeni din jurul meu”, a spus Valentin.